למה מדיטציה? מאמר וסיפורי זן מאת יהודית גליק
למה מדיטציה?
למה לתרגל?
למה לתרגל מדיטציה?
בשביל מה לשבת דקות, שעות, ימים?
שאלה מצויינת.
אני זוכרת סיפור על אחד הנזירים של זן מאסטר סונג סאן סונים שחזר מביקור במנזר אחר וביקש מזן מאסטר סונג סאן סונים כראש המנזר "להשוות תנאים". הוא אמר שהזן מאסטר במנזר האחר הרשה להם לקחת יום חופש כל עשרה ימים. יום שבו לא היו צריכים למדוט אלא רק לעבוד ולשמור על מיינדפולנס- נוכחות בכל עשייה. אבל זן מאסטר סונג סאן סונים ענה בחומרה- "כמו שהשמש זורחת בכל יום, כך עלינו למדוט כל יום. אין ימי מנוחה".
"השמש" נהג לומר "לא שואלת את עצמה בבוקר- הו, האם אזרח היום או לא? היא פשוט זורחת. זה מה שהיא עושה. היא גם לא קוראת לעצמה שמש. אנחנו אלו שקוראים לה כך. מה היא עושה? היא זורחת..."
הזן בודהיזם הרך יותר שבא לידי ביטוי מבחינתי בטרילותרפיה, (תרפיית שלושת הכישורים הפנימיים שלנו. האני האותנטי, הראש והרגש). אומר שהמדיטציה היא הזמן של האני האותנטי להיות לבד, בלי הראש והרגש. להיות עם הבריאה, האלוהים, האקזיסטנס.
המדיטציה היא חדר הכושר שלנו כי לא מספיק לקרוא ולהשתתף בקורסים והרצאות. זה כמו לצפות שתהיה לנו סיבולת לב ריאה- כלומר: כושר גופני גבוה, מצפייה בתכניות ספורט בטלויזיה. לא מספיק לבנות שריר במאמץ חד פעמי או במחנה אימונים של שבוע, צריך להמשיך ללכת לחדר הכושר כדי לתחזק את הכושר הגופני וכדי להמשיך להתחזק.
למדיטציה כמה רווחים עבורנו.
אחד הוא לקחת לעצמנו פסק זמן כל יום כדי להיות בשקט. בלי דאגות היומיום. בלי סערות רגשיות. בלי לחשוב ולתכנן. רק להיות בשקט ולהטעין את הסוללות של הסבלנות ושל השקט הפנימיים ואפילו לקבל פרספקטיבה אחרת על כל היום.
רווח נוסף הוא בניית המשמעת הפנימית. כולנו מכירים את הראש והרגש שלנו. הראש שלנו חושב ודואג ולפעמים מבקר כי זה התפקיד שלו והרגש שלנו חש וחווה ולפעמים נכנס לדרמות כי זה מה שהוא יודע לעשות. מה שמשפר את איכות חיינו ללא הכר זה המשמעת של הראש והרגש לקול שלנו. למי שאנחנו באופן אותנטי עמוק בפנים. את זה לא כולנו חווינו. אבל כולנו יכולים לחוות. כולנו יכולים להתחיל לבנות את העוצמה הפנימית הזאת ואת המשמעת הפנימית הזאת.
התוצאה של זה תהיה שאנחנו נהיה פחות אימפולסיביים. נהיה פחות דאגניים. פחות חרדתיים. פחות פחדנים. יותר אוהבים. יותר מלאים, יותר בטוחים.
אנו נבחין בזה כשהסביבה הקרובה שלנו יותר תיהנה מהנוכחות שלנו.
תלמיד זן הגיע פעם למורה שלו במנזר: " אני לומד איתך כבר 4 שנים. מגיע יום יום למנזר, מתרגל, לומד, עונה על השאלות שלך. תגיד לי, השתפרתי?" עונה לו המורה: "לך הביתה אל האישה והילדים שלך ותשאל אותם. תשאל אותם אם יותר נחמד להם בחברתך. אם כן, השתפרת. אם לא, חזור לקיר".
כאשר לנו יותר נחמד עם עצמנו, לאחרים יהיה נחמד יותר לידנו. ככה זה עובד. נהיה יותר גמישים, יותר רכים, יותר זורמים ויותר בטוחים. וזהו בעצם רווח נוסף הנגזר מהמשמעת הפנימית.
המשמעת הפנימית שלנו- כשאנחנו יכולים להגיד לראש שלנו מה לחשוב ומתי. והכי חשוב- מתי לעצור לרגע.
המשמעת הפנימית שלנו- כשאנחנו יכולים להגיד לרגש שלנו שהכל בסדר ומותר ליהנות ונותנים לעצמנו את החופש הזה לחבק ולרקוד.
המשמעת הפנימית הזו חשובה כי כשאנחנו על ההגה של המכונית שלנו אז המכונית תגיע לאן שאנחנו רוצים. כשאנחנו שמים את הראש שלנו על ההגה או את הרגש שלנו על ההגה סביר שנגיע לאן שהם יודעים. להם יש גבולות של הגיון ושל אמונה. לנו אין גבולות. אנחנו יכולים הרבה יותר מימה שאנחנו חושבים או מאמינים. וזו לא רק קלישאה.
אבל אני לא כאן לשכנע לכיוון הזה אלא רק להסביר את יתרונות המדיטציה לחיי היומיום.
רוגע, שקט, ביטחון.
אלו שלושה רווחים מרכזיים שמביאים לתוך חיינו הצלחה גדולה יותר, נינוחות גדולה יותר. שמחה גדולה יותר ועושר.
מאת: יהודית גליק
תלמידת זן, מורה למדיטציה, מנחה ומטפלת בשיטת הטרילותרפיה ובעלת מרכז "דהארמה" - מרכז זן פעיל ברמת הגולן. http://dharma.co.il
לסדנאות סופשבוע של זן ומדיטציה במרכז דהרמה וטיפולי טרילותרפיה ניתן לבקר בקישורים המצורפים.